Det er i jorda alt begynner, der alt ender opp, og alt begynner på nytt. Livets sirkel er drevet av levende vesener under våre føtter. I bare en spiseskje fruktbar jord er det flere mikroorganismer enn det finnes mennesker på hele kloden.

I denne håndfullen med jord er det flere mikroorganismer enn mennesker på jorda. Foto: Vibeke Hermanrud/Bjørvika Utvikling.


For å få en god avling må man ta vare på mikroorganismene i jorda. På Losæter komposteres organisk materiale, som tilsettes i jorda. Komposten inneholder enorme mengder mikroliv, som står parat til å hjelpe plantene med blant annet næringstilførsel, forsvar mot sykdommer og transport av vann. I bytte mot disse tjenestene får mikrolivet sukkerholdige stoffer fra plantene, gjennom fotosyntesen. Mikrolivet stimuleres derfor ved å ha levende planter i jorda gjennom hele året. Samtidig beskytter plantene jorda fra vær og vind. Gjennom fotosyntesen gjør plantene og mikrolivet enda en viktig oppgave. Plantene tar opp karbondioksid fra atmosfæren (hvor den årsaker klimatiske problemer), som mikrolivet da omdanner  til karbonholdige stoffer som lagres i jorda og gjør at plantene trives. Plantene i samarbeid med et rikt mikroliv kan ta opp og lagre store mengder karbondioksid. Jordbruk som tar vare på mikrolivet er derfor en viktig løsning på klimakrisen.

Over 50 bønder fra Oslo og omegn donerte matjord og kompost til Losæter for å bidra til det biologiske mangfoldet. Foto: Futurefarmers, 2015.

 

This post is also available in: Engelsk